Ανακοινώσεις

Τα "Αληθινά Σενάρια" του Νίκου Ασλανίδη στον Εύξεινο Πόντο με το Σύλλογό μας

Στις αλησμόνητες πατρίδες ταξίδεψε η εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια», του Νίκου Ασλανίδη. Η εκπομπή, ακολούθησε το προσκυνηματικό ταξίδι των συλλόγων «Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς Οι Μωμόγεροι» και «Φάρος Ποντίων» , που πραγματοποιήθηκε 12 με 22 Αυγούστου 2009.

Το α΄ μέρος θα προβληθεί στην ΕΤ3 την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στις 20:45μμ (επανάληψη Κυριακή 11 Οκτωβρίου, 11:00πμ). Το β΄μέρος θα προβληθεί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 23.00μμ (επανάληψη Κυριακή 18 Οκτωβρίου) Μην τα χάσετε!

- Εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Φάρου Ποντίων, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στο Δυτικό Μέγαρο. Εκτός από τους καλλιτέχνες του μαγαζιού Κώστα Θεοδοσιάδη, Στάθη Παρχαρίδη, Φάνη Κουρουκλίδη, Γιώργο Ιακωβίδη (στο κλαρίνο), απολαύσαμε και τον Αλέξη Παρχαρίδη με τον Παναγιώτη Κογκαλίδη και το Σπύρο Γαλετσίδη (ζουρνά), πρώτης γενιάς, γεννημένο στη Γαράσαρη της Κερασούντας!

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη του χορού ήταν το χορευτικό (μόνο άντρες) που έφερε ο Φάρος Ποντίων από την Τραπεζούντα. Συγκεκριμένα, οι χορευτές κατάγονταν από τα χωριά του Χαψίκιοΐ της Ματσούκας. Το πρόγραμμά τους ξεκίνησε με ταούλ΄ και ζουρνά και χόρεψαν περίπου ένα τέταρτο ασταμάτητα πυρρίχιο και τονιαλίδικο. Στο δεύτερο πρόγραμμά τους βγήκαν με λύρα και τραγούδι. Το κοινό παρακολουθούσε με συγκίνηση και χειροκροτούσε συνέχεια.

Μια ακόμη έκπληξη ήταν το χορευτικό του Φάρου Ποντίων (μόνο γυναίκες αυτή τη φορά), που χόρεψαν χορούς από τη Ματσούκα. Δάσκαλος χορού του Συλλόγου, ο Κώστας Αλεξανδρίδης, στη λύρα ο Τάσος Ματσαρίδης και στο τραγούδι ο Αλέξης Παρχαρίδης. Οι γυναίκες, λοιπόν, χόρεψαν σε κύκλο γυναικείους χορούς (kari horon) και κατέληξαν το πρόγραμμά τους με Σέρρα, κι ένα γυναικείο τσάκωμα, που το μετέφεραν αναλλοίωτο γυναίκες πρώτης γενιάς, γεννημένες στη Ματσούκα.

Τέλος, ο Σύλλογος έκοψε και την πατροπαράδοτη βασιλόπιττα. Οι τυχεροί (2), ήταν , θα λέγαμε υπερτυχεροί, γιατί το έπαθλο ήταν από ένα ταξίδι στον Πόντο, όλα πληρωμένα!

- Εκδόσεις

- Κυκλοφορεί ήδη το νέο ημερολόγιο – λεύκωμα του Συλλόγου με τίτλο « Ακρίτας Κάστρον Έχτιζεν – 2007 ». Πρόκειται για τα ενδότερα κάστρα του Πόντου, από το Ερζερούμ, ως την Κασταμονή, φωτογραφίες από όλες τις ενδιάμεσες πόλεις (Μπαϊπούρτ, Κιμισχανά, Σάταλα, Χερροίανα, Κολωνία, Γαράσαρη, Νεοκαισάρεια, Τσόρουμ, Πιμώλισσα κ.α.), πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία και σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

- Είναι υπό έκδοση το νέο CD του Συλλόγου με τίτλο «ΚΑΡΣ». Περιλαμβάνει ανέκδοτα τραγουδια και μελωδίες χορών από την περιοχή του Καρς, καταγραφές από το αρχείο του Στάθη Ευσταθιάδη προσφύγων από το Καρς, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών καταγόμενων από χωριά του Καρς και της χορωδίας του Συλλόγου. Η έκδοση θα περιλαμβάνει ιστορικά, λαογραφικά και στατιστικά στοιχεία για το Καρς. – φ ω τ ο -

- Εκδρομές

- Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009 και για 11 μέρες αποστολή του Φάρου Ποντιων πραγματοποιεί ταξίδι-προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες Θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε πολλές πόλεις του ιστορικού Πόντου {Αμάσεια, Αμισό (Σαμψούντα), Οινόη, Κοτύωρα (Ορντού), Κερασούντα, Τρίπολη, Τραπεζούντα, Ματσούκα, Σούρμενα, Ρίζαιον, Σαράχο, Κατωχώρ΄, Θοανία (Τόνια), Σάντα κ.α.} και να συμμετέχουμε σε πανηγύρι στα παρχάρια. Σύντομα θα ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα.


- Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009, στις 11.30 πμ, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκλογο-απολογιστική συνέλευση του Συλλόγου. Αιτήσεις υποψηφιοτήτων μέχρι και την Τρίτη 3 Μαρτίου.

.end of clearme -->
copyright ©2006 Φάρος Ποντίων
Website created by : Inventics SA